tisdag 21 augusti 2012

Doptårta steg för steg med bilder

Hej!

Har fått lite förfrågningar om hur jag gjorde min doptårta så jag tänkte lägga ut en liten steg för steg beskrivning om hur jag gjort.
OBS Jag gör sällan tårtor utan mer cupcakes så jag är långt ifrån något proffs och ni får ta det för vad det är.
Finns säkert andra och bättre sätt än detta :-)


Dag 1 eller tidigare. 
Bottnar och dekorationerBaka bottnarna.

4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa rumsvarma ägg och socker tills det är riktigt pösigt. Blanda mjöl och bakpulver väl och sikta i dessa + resten av ingredienserna.
Rör försiktigt med slickepott tills det precis blandat sig. Rör inte för mycket, då rör man ut all luft som man vispat in. Lägg bakplåtspapper i en form, hela vägen upp för kanterna och gärna lite smör på det också. Annars kan smeten stoppa och bara höja sig på mitten när den bakas. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 gr i ca 35 minuter. 
Låt svalna och frys in i en påse (håller sig i flera månader i frys)

Gör dekorationer av sugarpaste eller flowerpaste(finns verktyg att köpa på bla kakburken.se)Dessa kan du göra flera veckor eller månader i förväg då de håller sig länge mörkt, svalt och torrt. 
Jag använder utstickare av tex blommor, nallar och fjärilar(finns bla på Tradera och kakburken.se) Mun osv på nallarna målade jag med "ätbar penna"
Måla dekorationerna när de torkat med tex ätbar pulverfärg och glitterfärg(kakburken.se) eller färga en klump innan du kavlar ut.
För att få lite liv i tex fjärilarna så lägger jag dem i en tom äggkartong så att de blir lite uppböjda.
 

Dag 2

1. Ta ut bottnen ur frysen. När den är halvtinad så dela den(smular mindre då) i tre lika delar med en tårtdelare eller kniv för att få dem så jämna som möjligt.
2. Täck formen bottnen gjordes i med plastfolie. Lägg i en av de tre bottnarna, fyll med chokladganachen, på med nästa botten och fyll med hallonmoussen och avsluta med den tredje bottnen.
3. Täck över och låt stå i kylen till nästa dag så den blir riktigt saftig och god.

Recept på chokladganache/chokladfluff

180 g valfri choklad
3 dl vispgrädde

Hacka chokladen
Hetta upp grädden men låt den inte koka
Rör ner chokladen och smält den på svag värme, får inte koka
Häll över i en skål (gärna en du kan vispa i)
Och låt stå kallt i minst 6 timmar (gärna över natten)
Vispa upp till ett härligt fluff med elvisp.

Recept på hallonmousse finns det massor av på nätet och jag brukar faktist handla Ekströms pulvermousse som är jättegod, billig och enkel att göra.Dag 3

1.Gör en god och fluffig smörkräm.
2.Ta ut tårtan från kylen och  ta av formen och plasten. Sätt den på en rullbricka(finns bla på Ikea) med ett tårtunderlägg under. Spackla tårtan med smörkrämen så jämt du bara kan.
OBS! Spackla inte med grädde för då kommer sugarpasten eller marsipanlocket som ska ligga ovanpå att "svettas" och bli fult! Isåfall får man fodra locket med smält smör.

3. Kavla ut sugarpaste eller marsipan(sugarpaste är enklare att arbeta med och finns att köpa både med och utan smak) på ett stort underlägg eller som vi gör, på en stor sopsäck :-) 3-4mm tjockt är lagom.
OBS Mät tårtans diameter och lägg till kanterna + 1 dm extra på båda sidorna för att få ett lagom stort lock. För litet lock gör att det kommer bli omöjligt att få bort fula veck längst ner på tårtan.
Maken kavlar sugarpaste :-)

4. Lyft försiktigt i locket och lägg det över underarmarna. Täck tårtan med locket och släta till det med en smoother(kakburken.se)
När det blir veck får man lyfta lite i sugarpasten och försöka jämna till det, och det är därför man måste ha mycket sugarpaste till godo för då är det lättare att jämna ut vecken.
5. Skär bort överflödet med en pizzasliser.
6. Dekorera tårtan.
Jag använder vanligt vatten att fästa dekorationerna med.

Klar!Lycka till med tårtbaket!
Kram

 

1 kommentar:

  1. Gud vad bra! Tror dock det krävs lite tålamod :-D
    Linda

    SvaraRadera