söndag 5 maj 2013

Två smarriga recept på begäran

Halloj!

Idag har vi svävat i det blå(fortfarande minusgrader där uppe brrrr) och sedan gjorde jag åter igen Chicken beer can på grillen här hemma. Kunde äntligen äta ute på terassen igen. Så mysigt.
Har kockat järnet hela helgen så maken ska vara riktigt glad att inte ha behövt lyfta så mycket som en grytlapp :-D

Fick frågan i mitt förra inlägg om jag kunde lägga upp recpetet på min cheesecake så här kommer både det och den grillade kycklingen.


Fryst cheesecake
200 g Philadelphiaost
3 äggulor
3 äggvitor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
1 paket Digestivekex
ca 50 g smält smör(riktigt smör, inte margarin)
2 nävar hallon
 
1. Ta fram en form med löstagbar kant (springform) på ca 20 cm i diameter(för att få en hög cheesecake annars går det bra med 24 cm form)
2. Krossa kakorna eller kör dem i en matberedare som jag och blanda i smöret. Tryck ut smulet i botten på formen.
3. Separera äggvitor från äggulor och lägg i varsin bunke.
4. Blanda äggulorna med Philadelphiaosten, socker och vaniljsocker.
5. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner i ostsmeten.
6. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner även dem i smeten.
7. Häll upp i formen.
8. Strö lite krossad Digestivekex över och ställ in i frysen minst sex timmar.
Ta fram ca 40 minuter innan servering och lägg hallon på toppen.



BEER CAN CHICKEN ALA PER MORBERG
1 kyckling ca 1,3 kg
1 burk öl, 33cl
1 kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk dragon
några kvistar färsk timjan
100 g smör
½ citron
½ dl olivolja
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
½ chilifrukt, urkärnad
Ta fram kycklingen i rumstemperatur och drick upp hälften av ölen. Börjar bra va? ;-)
Stick hål i ölburken på sidorna (ovanför ölen). Stoppa ner örtkvistarna i burken.
Smält smöret och pressa citronhalvan och gnid sedan in kycklingen med nästan all citronsaft, smöret och olivoljan. Salta och peppra rikligt både utanpå och inuti kycklingen(jag tar även Piffi allkrydda på)
Krossa vitlöksklyftorna. Häll det som är kvar av citronsaften i kycklingen och pilla in vitlökskrosset och chilifrukten.
Trä kycklingen över burken och grilla den stående i klotgrill eller i annan typ av grill med lock i cirka 1 timme. Grillkolen ska ligga på sidorna i grillen, s att kycklingen grillas indirekt. Ställ en droppform under så att du kan ta vara på köttsaften. Kycklingen  är klar när kött saften i lårets tjockaste del är ljus och inte röd.
Lyft bort kycklingen från grillen och låt den stå i 10 minuter under folie så att den håller värmen.
Ta vara på köttsaften och koka ihop den med crème fraichen. Smaka eventuellt av med peppar och salt.
Ta bort burken från kycklingen och servera kycklingen med grillade grönsaker, till exempel gul lök och morötter. 


  

1 kommentar:

  1. Båda recepten låter väldigt goda. För min del får det bli kycklingen som jag testar att göra, för du vet ju att bakning inte riktigt är min grej. Fast det gör ju inget när vi har ett proffs i familjen som är så duktig på att baka;-))
    Kram mamma

    SvaraRadera