måndag 5 november 2012

Blickar tillbaka i tiden och fler barn?

Hej bloggisar!
Idag har jag inte tagit ett endaste steg utanför dörren. Började lite smått med att göra de årliga julkorten varvat med blöjbyten och att vara lektant men prinsen ville helst inte att jag skulle klipp o klistra så jag fick avsluta det hela ganska snabbt :-) När han somnade en stund så drömde jag mig tillbaka till förra hösten och då var man så här brun och fin när man kom hem från Grekland och gravid i v.13.

Den stora bomben kunde släppas på Facebook(var annars haha) och med 120 kommentarer(antagligen så många för det kanske inte var så väntat att vi skulle skaffa barn) så tog det ett tag att gå igenom alla grattishälsningar :-D

Nu sitter jag här o funderar på om man någonsin kommer att släppa bomb nummer två.
För oss är det inte riktigt självklart att skaffa fler barn av många olika anledningar men helt hundra är vi förstås inte än men blir det ett barn till så får det vänta till lillprinsen är mer självgående och förstår innebörden i, för oss, vissa viktiga saker.
Väljer vi att "bara" skaffa ett barn så får vi tyvärr vara beredda på att försvara oss resten av livet för det är tydligen väldigt provocerande att göra ett sådant val dvs ett val av att ha mycket tid för varandra, sina intressen, vänner och resor samtidigt som man är en bra förälder.
Jag köper inte det där med "synd att inte få ha syskon" för idag är typ 8 av 10 ovänner med sina syskon eller träffas man en gång om året i vuxen ålder(själv har jag dock aldrig varit ovän med min bror)

Det finns förstås för och nackdelar med allt men just idag väger fördelarna att inte skaffa fler barn mer för oss.
Fördelar: Barnet slipper konkurrera om kärlek och uppmärksamhet. Många ensambarn utvecklar en stark självkänsla, eftersom de fått mycket av föräldrarnas tid. Det är lättare att få pengarna till att räcka till att göra roliga saker tillsammans, ex resor.  Man har mer tid för sitt barn och slipper ha dåligt samvete över att inte räcka till.
Nackdelar: Risken finns att barnet blir bortskämt och kanske lite lillgammalt av att umgås mycket med vuxna. Utan syskon saknar man en trygg konstant vid skilsmässa eller annan turbulens. Man blir ensam med ansvaret när föräldrarna blir gamla och dör.

Mmmmm mycket att fundera på och jag tror det kommer att ta lååååång tid att fundera färdigt i denna fråga för visst.....lite lockande är det ju ändå att få bebismysa igen när prinsen blivit lite större men samtidigt inte då jag inte vill gå igenom min graviditet en gång till :-/
Oj mycket svammel och tankar.....
Ni som går i samma tankar kan läsa lite här.

Ha en fin kväll allesammans!
Kram
 

9 kommentarer:

 1. jag har två, men det tog tid innan jag blev övertalad till det (ångrar det visserligen inte. Själv är jag ensambarn (har inga syskon) men jag har ju växt upp med en tjej som är barn till mina föräldrars bästa vänner vi är som systrar. Vi bråkar som systrar och vi älskar varandra som systrar. Och jag menar även om ni "bara"skaffar ett barn så lär han ju inte vara isolerad från andra barn under uppväxten. Så det är ju enbart upp till er om ni skaffar 1 eller 10 barn. Ses på lördag ska bli kul.

  SvaraRadera
 2. Och en annan fördel: Det är så himla roligt så man kan göra det nästan hur många gånger som helst. =)
  Hade jag kommit på det tidigare så hade jag också haft en hel flock.

  SvaraRadera
 3. Jag är själv ensambarn och jag tror faktiskt att andra haft mer problem med det än vad jag själv har haft. Jag har inte varit bortskämd men vi har alltid kunnat göra resor, fått gå på ridskola ett par dagar i veckan o saker man kanske inte alltid kan om man har 4 syskon.. Det är nog först nu (vid 29-års ålder) som jag kan sakna att ha ett syskon...Svårt det där...

  Ledsen att inte kunna följa med på träffen på Lördag men hoppas ni får jättekul!

  SvaraRadera
 4. Det är ganska modernt i Sverige att skaffa barn: minst två, helst tre. Sedan hör man en massa gnäll av många familjer att de är jättetrötta och att de INTE HAR TID (!)för sig själva. Tid för sig själva??? Det låter förskräkligt! Har man skaffat barn, då ska de gå före allt. Annars måste man motstå att skaffa dem och leva lugnt resten av livet.
  Jag tycker det är viktigt att fundera över om man verkligen vill ha barn och fundra extra noggrant innan man skaffar sitt tredje osv. Man ska ha resurser till detta så att barnen får det de behöver under sin uppväxt. OBS! De behöver också föräldrar som orkar!

  SvaraRadera
 5. Mmmm mycket intressant att läsa om era tankar o erfarenheter.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Intressanta synpunkter på många sätt. Själv har jag inga syskon, men valde att skaffa fler än ett barn, för vi ville ha flera barn. Det allra viktigaste är vad man själv tycker känns rätt, och inte vad alla andra tycker. Kan inte säga om jag har saknat syskon, för jag har inget att jämföra med. Är själv så tacksam och lycklig för våra två underbara barn, Martin och Maria :-))
  Kram mamma

  SvaraRadera
 7. Jag tycker man ska lita på sin känsla. Jag tror att nackdelar och fördelar blir ju oerhört individuellt i familjer också. Tror inte ett ensambarn har det sämre på nåt sätt och de vet ju inte något annat heller på samma sätt som syskon inte vet hur det skulle varit att vara ensambarn. Alla måste ju göra det som känns bäst för sin familj. Strunta i alla andras synpunkter och gör som ni känner. Men det enda jag vet är att den åsikt ang detta man har för stunden lätt ändras vartefter man blir äldre. Jag skulle aaaaldrig ha några barn och nu har jag två som jag älskar mest av allt och skulle nog kunna tänka mig en till :)

  Kram
  /Vivvi

  SvaraRadera
 8. Ja det är ju det....man hinner ju ändra sig många gånger på vägen :-)
  Men jag kan lätt säga att jag aldrig varit lättpåverkad av andras beslut i olika saker och har alltid gått min egen väg så jag får väl helt enkelt gå på magkänslan denna gången också :-)
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Tycker det är viktigt att var och en fattar de besluten utan andras påverkan. Det är så lätt att ha åsikter om andra. Men vi har ju inte alla samma värderingar. Har själv tre väldigt tätt. Skulle inte ha fler efter den förste men det blev som det blev och jag är oerhört lycklig över det. För mig är det snarare så att jag får trippelt av denna vilkorlösa kärlek som mina barn ger mig. Allt det där negativa andra tjatar om faller för mig bort när jag tänker på hur mycket jag får av mina barn. Ekonomiskt? Man lever efter sina tillgångar... Har lärt oss att handla smartare både mat och prylar. Å då handlar vi närproducerad och eco mat. Barnen har ordentliga gåbortkläder å hemma å på dagis begagnade och ärvekläder. Vi har råd att lägga undan pengar varje månad, göra roliga saker tillsammans och ändå leva vardagsgott. Vi har till och med tid för varann och oss själva. Det gäller bara att planera och strukturera. Vilket fall...man ska göra det som känns bäst för en själv. Oavsett ett eller flera barn.

  SvaraRadera