lördag 28 december 2013

Recept på god koreansk mat ikväll

Halloj!
Sitter o tar igen mig i soffan efter en dag med enorm värk i foten när jag är uppe och går. Smärtan kommer ju och går och har gjort sedan olyckan för 3,5 år sedan och just nu är det inget kul alls.
Men, men livet går vidare på ett eller annat sätt och för att skingra tankarna på något annat så hjälptes jag och maken åt att göra koreansk mat idag. Receptet kommer från Sveriges mästerkock Jennie Walldén.
Otroligt gott! Godaste jag ätit på länge. Man skull eha koreanska glasnudlar(de är gjorda på sötpotatis) men vi tog helt enkelt sötpotatistärningar istället då vi hade det hemma.

Recept på Chapchae:

250 g entrecote skuret i tunna skivor och små bitar(jag köpte från en lokal liten köttaffär där köttet är av bra kvalitet)
1 sötpotatis i små bitar
6 msk ljus soja
2 msk sesamolja
3 klyftor finriven vitlök
3 msk strösocker
nymalen svartpeppar
1/2 dl rapsolja
1 klyftad rödlök
1 morot i strimlor
150 g svamp(ostronskivling, shiitake eller champinjoner)
1/2 liten zuccini i tunan skivor
75 g sockerärtor
1 msk rostade sesamfrön
2 tunnt skivade salladslökar
8 skivade rädisor

*Koka sötpotatsibitarna till de blir mjuka och ställ åt sidan.
*Blanda soja, sesamolja, vitlök, socker och svartpeppar i en skål. Häll över hälften av såsen i en annan skål.
*Lägg i köttet i en av skålarna och ställ åt sidan.
*Ta en stor panna och hetta upp rapsoljan.
*Lägg i strimlad morot och rödlök och fräs några minuter.
Tillsätt zuccinin och svamp och fräs ytterligare några minuter.
*Fös undan grönsakerna och tillsätt köttet i ca 1,5 minut.
*Tillsätt sötpotatisen, sockerärtor, sesamfrön, salladslök, rädisor och resten av såsen och rör om.

Skär köttet tunnt och lägg i marinaden/såsen.


Rostade sesamfrön

Mums mums!

Trevlig lördag på er!

  

2 kommentarer: