lördag 24 november 2012

Bästa julklappen har redan anlänt och god marmelad

Tomten kom, tomten gick.........Han kom på att det kanske var lite tidigt men lät den ändå stanna kvar.
Ja vad säger man? Jag är stum, glad, överväldigad... ja allt på en och samma gång!
Här ska bakas!



Testade förresten världens godaste marmelad idag som jag köpte i Cafe Borgstugan vid Trollenäs slott. En plommonmarmelad med vanilj och valnötter. Superenkel att göra själv också om man vill.


Cirka 1 1/4 liter

Tid 1 1/4 timmme

1 1/2 kg plommon
1 dl vatten
1 vaniljstång
1 1/2–2 dl valnötter, delade i mindre bitar
1 kg syltsocker
Gör så här:

1. Skölj plommonen och dela dem. Lägg dem i en gryta tillsammans med vattnet. Klyv vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även ner själva stången.
2. Hetta långsamt upp frukten. Koka marmeladen på svag värme under lock cirka 40 minuter, skaka lite då och då. Blanda i nötterna mot slutet av koktiden.
3. Plocka upp kärnorna, det är enklast om de knutits in i en bit gasväv eller tunt bomullstyg.
4. Tillsätt syltsockret och höj värmen. Koka marmeladen kraftigt utan lock 2–3 minuter. Gör marmeladprov.
5. Ta grytan från värmen och skumma. Låt marmeladen vila cirka 15 minuter, rör försiktigt någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.
6. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på locket. Det är viktigt att marmeladen hälls ända upp till kanten. Förvara marmeladen i kylskåpet.
 
Recept från Expressen.


Ha en underbar lördag!
Kram

     

2 kommentarer:

  1. Wow, grattis, det är en riktig dröm- maskin för mig. Ha en fortsatt fin kväll, Klem

    SvaraRadera